Створення назви:

Розробка назви для ТМ кримських вин.
Основні побажання Клієнта були такими – у назві має бути чітко відображено походження вина – Крим. Асоціації: кримські традиції та історії виноробства, чудова унікальна якість продукту (натуральне – не хімічне вино). Мовне написання – російська мова.
Після обговорення різних варіантів, Замовник зупинився на назві Кримський купаж.
Вино виготовлене зазвичай із суміші різних виноматеріалів, яку називають купаж. Ідея назви Кримський купаж - запам'ятовуваність та лаконічність.
На початку XIX століття виноробство Криму воскресає після багатьох століть забуття. Втративши зв'язок з минулим, без традицій та багатовікового досвіду, воно відроджується аматорами, які не щадили для нього коштів і не ставили на перший план практичну вигоду.
Центральною фігурою серед цих піонерів-аматорів є граф М. С. Воронцов. У своїх маєтках Алупка, Массандра, Ай-Даніль та Гурзуф він посадив безліч сортів винограду, будував підвали для вина. Воронцов вирізнявся кипучою енергією в усьому, зокрема у справі відродження виноробства. За його наказом поселенці мали вирощувати виноград, а він закуповував у них виноматеріали та обробляв їх у своїх підвалах в Алушті, Ай-Данілі, Алупці.З метою збільшення своїх доходів Воронцов виробляв закупівлі винограду у дрібних землевласників та селян, які не мали своїх підвалів та дорогого виноробного обладнання. Ці вина змішувалися у спеціальних бочках.
Вина з покупних грон не змішувалися з винами власних садів і продавалися під маркою "Витримані у підвалах Воронцова". Неперспективні вина перекурювалися на горілку та називалися "Воронцовська старенька". Вважається, що основи промислового виноробства на острові заклав саме він.
